Pro váš zrak


Oční lékař: Je nutná brýlová korekce?

17.07.2012 02:17

Dobrý den, na internetu jsem našla v nějaké diskuzi odpověď dr. Kordy a ráda bych se také na něco zeptala. Já jsem jako dítě měla tupozrakost (zjištěno a léčeno v 7 letech), dioptrie mi zůstaly do dneška. Z toho důvodu jsem preventivně nechala zkontrolovat zrak svému synovi. Ve dvou letech měl oči v pořádku, nyní ve 2,5 letech mu zjistili toto: R nat: PO +1,25-0,5 ax. 171st / LO +2,0-1,25ax. 162st R v C (po rozkapání, použity kapky Cyklo...nevím přesně název, ale v ČR nejsou registrovány: PO +3,25-0,5ax. 1st / LO +3,751,0ax. 170st nešilhá. Předepsali mu brýle PO +1,25 d a LO 1,75 d a 1cyl 170°, nosit je má celodenně + hodinu denně s okluzorem. Bohužel moc nespolupracuje při čtení obrázků (ani při trénování doma, v ordinaci to bojkotuje úplně). Zajímá mě, jak tyto výsledky hodnotíte vy a zda je korekce brýlemi opravdu v tomto věku nutná? Četla jsem, že v takovém nízkém věku je dalekozrakost častá a při nízkých hodnotách dioptrií se nekoriguje... Přemýšlím, jestli nenechat syna vyšetřit ještě v jiné oční ordinaci, ale nechci ho moc trápit... Předem moc děkuji za odpověď.

17. 6. 2012 - Odpověď týmu oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, dalekozrakost u dítěte předškolního věku je opravdu normální. V jeho věku by měly být hodnoty v cykloplegii mírně nad dvě dioptrie. A v takovém případě by předepsání brýlí nebylo nutné a ani žádoucí. Jenže u syna je vada trochu vyšší a má na levém očku vyšší jak sférickou vadu tak i astigmatickou. A co je z mého pohledu ještě důležité, je pozitivní rodinná anamnéza na tupozrakost. Souhra těchto faktorů by i měla vést k předpisu brýlí a eventuálně okluzoru (podle toho jak četl, nebo spíše reagoval na obrázky). Rozdíl mezi očima je sice poměrně malý, ale u predisponovaných jedinců je lepší nasadit na pár let brýle než něco podcenit. Jak vidíte hodnoty v brýlích jsou předepsány tak, aby se kompenzovala vada jen na hodnoty úměrné věku. Což je dobře, zrak se bude normálně vyvíjet a akomodační aparát nebude přetěžován (tak zároveň se předchází i riziku vzniku určitého typu šilhání). Z dodaných údajů bych se přiklonil k nošení brýlí a pravidelným kontrolám. Jen pokud by se syn opravdu hodně bránil nošení brýlí, tak by se dalo ještě půl roku posečkat, s tím že po tuto dobu budete nosit okluzor na pravém oku, a pak by se vidělo.

Číst dále: Je nutná brýlová korekce?

Tým oční kliniky OFTEX Pardubice

 

 

 

Sponzorované odkazy

Nejlevnější kontaktní čočky na internetu najdete na prodej-cocek.czOční klinika Pardubice


 

 

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


or

11.07.2012 12:58

Webová prezentace byla spuštěna

Dnes byla spuštěna naše nová webová prezentace. V tomto článku popište, proč jste spustili novou prezentaci a co přinese návštěvníkům. Uveďte jaké máte cíle s projektem a co přinese uživatelům. Pokuste se návštěvníkům stručně a jasně sdělit, proč by se na tuto stránku měli pravidelně vracet a jaké...

—————