Pro váš zrak


Byly mi naordinovány brýle dvoje, na blízko a na dálku s tím, že je tam velký rozdíl v dioptriích. Jsou dvoje brýle nutné?

31.12.2012 14:38

Dobrý den. Po letech jsem potřeboval nové brýle a tak jsem zašel do pobočky Eiffel optic a nechal jsem se tam i vyšetřit a změřit zrak. Brýle nosím od malička, na jedno oko jsem tupozraký. Vždy jsem měl jen jedny brýle na blízko i na dálku, bifokální. Vyšetřující magistra mi naordinovala ale brýle dvoje na blízko a na dálku s tím, že je tam velký rozdíl v dioptriích. Hodnoty obou brýlí se ale liší jen o 0,5 SPH. Brýle na dálku mají 4,5 dioptrie a na blízko 5,0 dioptrií. Je to možné, že při rozdílu 0,5 dioptrie nemůžu mít jen jedny brýle jako doposud? Může mi vyšetřující v takovémto zařízení poskytnout stejně odborné vyšetření jako oční lékař v ordinaci? Kolik ušetřím, když se nechám vyšetřit a předepsat brýlové čočky u lékaře přes VZP. Je mi 44 let, u lékaře přes pojišťovnu jsem nebyl víc jak deset let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane G., do teď jste potřeboval kompenzovat jen dioptrickou vadu do dálky a s těmito brýlemi jste díky plné akomodační schopnosti viděl i do blízka. Nyní  jste se dostal do věku, kdy už se fyziologicky snížila schopnost akomodace a potřebujete tedy odlišné dioptrie na dálku a na blízko. A vzhledem k uvedenému věku se domnívám, že máte nyní naordinovány první brýle do blízka. A brýle co jste měl do teď, tedy asi nebyly bifokální. Bifokální brýle jsou totiž takové, kde je vidět půlměsícová zóna určená do blízka. Ale i při potřebě odlišných dioptrií do dálky a blízka je možné nosit pouze jedny brýle.... a to právě bifokální nebo multifokální. Když je ale tupozrakost výrazná, tak se takové brýle nedoporučují, protože by si na mě mozek nemusel zvyknout. A paní magistra postupovala správně. Co se týče kvality vyšetření, tak erudovaní optometristé umí změřit zrak stejně dobře a lépe než oftalmolog. Ale komplexnost vyšetření není stejná. Optometrista nemá v kompetenci vyšetření sítnice, což by jste preventivně měl absolvovat jednou za dva roky. Pokud Vám brýle předepíše oftalmolog (vystaví předpis), tak hodnota jednoho poukazu je ve Vašem případě 252,- a měl by jste nárok na dva.. jeden na dálku a druhý na blízko.

Tým oční kliniky OFTEX Pardubice

 

 

 

Sponzorované odkazy

Nejlevnější kontaktní čočky na internetu najdete zdeImplantujeme nejnovější trifokální čočku a jsme prvními v zavedení této metody v ČR


 

 

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


or

11.07.2012 12:58

Webová prezentace byla spuštěna

Dnes byla spuštěna naše nová webová prezentace. V tomto článku popište, proč jste spustili novou prezentaci a co přinese návštěvníkům. Uveďte jaké máte cíle s projektem a co přinese uživatelům. Pokuste se návštěvníkům stručně a jasně sdělit, proč by se na tuto stránku měli pravidelně vracet a jaké...

—————